Arkiv

Glödhet start

 Odla egen peppar
Starten för 2010 års odlingssäsong har gått. Vill du hinna skörda egna chilifrukter är det hög tid att så nu eller åtminstone inte senare än mitten av mars.  Så här sår vi chilipeppar:

  • Så fröna i låga krukor i så- eller planteringsjord  (några frön i  varje kruka). Täck med knappt en centimeter jord. Vattna. Fröna gror bäst vid 21 grader. Dragiga fönsterplatser är därför inget bra. Ställ hellre sådden inne i rummet, gärna mörkt. Håll jorden lätt fuktig men inte blöt.
  • Efter uppåt två veckor spirar det i krukorna. Nu skriker plantorna efter ljus. Har du inget superljust fönster får du montera ett lysrör (i reflekterande armatur) 20-30 cm ovanför. Bra investering för övrigt. Här kan du ju också odla tomater mm.
  • När plantorna är ett par centimeter planterar du om dem i en något större kruka – en planta i varje. Krukorna fylls med planteringsjord.
  • När plantan är en decimeter skolar du om den i en kruka som bör rymma minst två liter jord. Räkna med ytterligare en omplantering. Under sensommaren brukar plantan kräva en kruka på fem liter. Först då får du rekordskördar.
  • Sätt ut plantan när försommarvärmen kommer och risken för frost är över. Ställ den på en skyddad och solig plats eller i växthuset. En solig balkong är perfekt, men ett soligt köksfönster funkar också.
  • Vattna som man gör med krukväxter, alltså först när jorden börjar torka upp. Och gödselvattna varannan vecka.
  • Ha sedan tålamod. Först i juli kan du börja skörda. Augusti-september är det storskörd.
  • Hinner du inte så –  köp plantor.

Rokotosambal
Ett bra sätt att ta till vara frukterna är att göra din egen sambal.(kryddblandning)
Rensa frukterna från frön och skidor och hackad dem fint.
Hacka gul lök.
Hacka vitlök
Hacka koriander
Riv ingefära
Stek i olivolja på svag värme
Krydda med salt efter smak
Häll upp sambalen på glasburkar och fyll upp med olja.

Passar utmärkt att krydda din pastasås.

1 comment to Glödhet start