Arkiv

Bygg en lerugn

Förra sommarens roligaste projekt var lerugnen. Den placerdes högsätet, inne i vinpergolan under druvklasarna. Vi har inte el i kolonistugan och man blir lite trött på grillat. I lerugnen bakade vi smarriga pizzor med tomater, lök och basilika från trädgården. Vi ugnsbakade squash, rotsaker och annat läckert från trädgården. Ugnen blev klar på sensommaren så vi hann inte testa allt. Men i år blir det brödbak och grekisk grönsakspita.  Lerugnen är byggd av lera hämtat från ett koloniområde i Skarpnäck, lite keramiklera, betongsten, betong, eldfast tegel och lite tomflaskor faktiskt. Här kommer en detaljerad byggbeskrivning.
 
 
Laddat för pizzabak i den nygjorda lerugnen. Den är byggd i vår lilla vingård.

Gräv ut 5 cm och fyll med sand. Lägg trädgårdplattor och/eller betongsten som ett fundament. ca 100×100 cm. Lägg sen ut den första bottensträngen av betong, som bilden visar.
Det första stenlagret läggs av små gatsen. Cirkeln bör vara minst 80 cm i diameter.
Det andra lagret av sten muras fast och fogarna fylls med betong.
Fundamentet fylls med glasflaskor och grus för att isolera mot marken.
Ett betonglock gjuts över glasflaskor och grus.
Vattna betonglocket och gjut sen fast det eldfasta teglet (som är dyrt) med eldfast bruk, se till att täcka större delen av fundamentet.
Forma en gjutform av blöt sand som du packar hårt och formar som bilden visar.
Blanda lera, sand och vatten. På med stövlarna, klafs, klafs, klafs!
Bearbeta leran tills den är smidig, det funkar om man formar leran till bollar.

Börja fylla upp med lera (alltså naturleran) runt sandformen, i ett 5 cm brett lager ända upp. Tänk på att pressa fast leran genom att trycka nedåt och ej in mot sandformen.

Nästa lager lera läggs på. Och det är en sorts keramiklera köpt på Decorima. Men det går med vanlig grålera också, även om det inte blir lika snyggt. Den är inte heller så hållbar, spricker mycket lättare.
Skär bort leran ända in till sanden och forma en öppning. Låt leran torka långsamt under ett plastskynke. Efter en vecka så kan du försiktigt gräva ur sanden ur ugnen. Låt ugnen torka ytterligare en vecka innan du tänder den första brasan.

Första pizzan på spaden. Tror vi får investera i en riktig pizzaspade. Om inte ugnen står under tak är det klokt att bygga någon form av tak, annars löses leran upp vid ihållande regn. Jag fixade tak med en skiva och fyra stolpar.

 

2 comments to Bygg en lerugn

  • Fasen va bra och kul! Det bara måste provas, tack för tipset 🙂

  • Alex

    När jag ser frodigheten och de mjuka formerna blir jag längtande. Så fint. Kul i idé med denna blogga. Funderar också på att blogga om min kolonilott som jag har haft några år. Jag är en trädgårdsentusiast med lång erfarenhet men som är lite lat, älskar att koppla av i trädgården och egentligen inte hinner med. Drogs till er blogg eftersom jag tidigare varit för dålig på att äta upp allt jag odlar.