Man börjar inte så nya grönsaker förrän man ätit upp de gamla. Jo, visst är det gammal trist odlarmoral. Men faktum är att det känns ganska bra att börja odlarsäsongen med att rensa ut. Och vad är det som finns kvar i frysen? Jo, mangold. Alltid mangold (och i bästa fall lite spenat). Nu har jag i alla fall ägnat en kväll åt frysen och mangolden. Och det resulterade i några riktigt läckra måltider. Här är recepten.
Thaidolmarna tackar jag Tao Andersson för. Hon är kolonist vid Drevviken, Skarpnäck. När hon sålde dem på en marknad var folk som galna efter hennes dolmar. Det är en hybrid mellan den svenska kåldolmen och thailändarnas heta fyllda vad det nu heter. Thaisåsen till är häftig.
Thailändska dolmar
Ingredienser
100 gram lätt kokta bönor (brytbönor, vaxbönor eller purpurbönor)
2 stora, rivna råa morötter
100 gram strimlad färsk vitkål
50 gram blötlagda glasnudlar
½ burk creme fraiche
Allt skärs smått och blandas till en röra
Tillsätt 1 dl kokt bulgur
2 msk ostronsås
Krydda med (en nypa el efter smak)
Koriander
Ingefära
Chilipeppar
Salt och peppar
Så här gör du
Förväll mangoldblad, lägg fyllningen på bladet och vik ihop till en dolme.
Smöra en form och lägg i dolmarna, tätt intill varandra.
Grädda i 20 minuter, 200 grader.
Kikko-soya (japansk) kryddas med följande:
Hackad vitlök
Hackad färsk ingefära
Hackad koriander
Hackad persilja
Citronsaft
Hackad chilifrukt
Nu kräver thaidolmar stora, hela blad. (Bra att tänka på när man fryser in mangold). Har du inga såna i år får du testa några av de andra recepten.
Indiska potatisbullar

Ingredienser
3 stora potatisar
Majsmjöl
1 tsk salt
Majsolja till fritering
10 cm purjolök
1 stor gul lök
2 dl förvällda mangoldblad
1 ägg
Currypulver efter smak (vanlig svensk eller thai)
1 tsk sambal Badjek eller annan chilipasta
1 knippe koriander
2 msk soja
Gör så här
Koka potatisen och mosa den.
Tillsätt 1 ägg , 1 tsk salt samt majsmjöl Forma moset till bollar stora som pingisbollar.Under tiden har du hackat löken, finstrimlat purjon och finhackat den förvällda mangolden. Stek hacket på svag värme och krydda det med sambal, koriander och curry.
På slutet tillsätter du 2 msk soja så att fräset håller ihop.
Värm oljan till lämplig temperatur.
Gör en fördjupning i potatisbollen och fyll den med fräset .
Forma åter potatissmeten till en boll, rulla den i majsmjöl och fritera den tills den är gyllengul. Om du får någon fyllning över kan du göra en grön omelett.
Det är bara att blanda fyllningen med omelettsmet och steka på svag värme med lock på stekpannan.
Horto pita -min favorit
I Grekland gör man hortopita på vilda blad som nässlor, målla, kirskål och
andra ätliga gröna blad, men det går alldeles utmärk att göra den på mangold och/eller spenat.
Ingredienser
2 liter färska blad eller 1/2 liter förvällda
600 gr fetaost.
6 ägg
1 dl mjölk
1 tsk riven muskotnöt
1/2 tsk vitpeppar.
1 förpackning filodeg (10 blad)
Majsolja
Gör så här
Om du använder färska blad gör så här.
Finhacka bladen och blanda med 2 tsk salt, krossa bladen med hjälp av dina händer och krama sen ur så mycket vätska som du kan.
Om du använder redan förvällda blad så finhacka och krama ur massan så mycket vätska som du bara orkar. Blanda 6 ägg med 1 dl mjölk och smula ner fetaosten. Smörj en form som passar till din filodeg med majsolja,
lägg i 2 filodegsblad och smörj ovansidan på bladet.
Häll i 1/3 av äggstanningen och lägg på ett nytt ark filodeg, smörj med majsolja och fördela sen hälften av grönmassan på fildegsarket. Fortsätt så tills allt är slut och avsluta med 2 fildegsark på toppen, smörj med majsolja.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 30 minuter, om översidan blir för brun så täck meds folio. Ät och njut.