Arkiv

Den stora pumpaslakten

Den som spar han har. Pumpor och vintersquash håller ju uppemot ett år så varför slakta alla till halloween. Jag hade en av 2009 års pumpor kvar och i veckan var dags för vårens stora pumpaslakt. Pumpan hade legat i ett fönster och varit vacker hela vintern, nu behövdes platsen för tomatplantorna.Med en machetes klöv jag pumpan mitt itu och rensade ut inkråm och frön.
Vad skulle jag nu hitta på.

Det blev tre rätter. Jag har tidigare betraktat pumpamat som bukfylla, nu ville testa om det går att förvandla pumpamat till gourmetmat.  Har tidigare använt mycket vintersquash, som Blue Hubbard och Uchiki Kuri, och tycker att dom är lite väl söta. Den här pumpan av sorten Atlantic Giant föredrar jag till matlagning. Den är välkommen i trädgårdslandet även 2010, och man behöver inte låta den bli gigant utan man kan låta plantan utveckla fler halvstora frukter.

1. PUMPASOPPA
Fick tips av en annan kolonist att vaniljstång i pumpasoppan förhöjer pumpasmaken. Och vaniljstången gjorde hela soppan. Måste bara prövas..

Ingredienser
1/2 kg pumpakött
2 stora scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1/2 vaniljstång
1 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2 dl crème fraiche
Salt och vitpeppar
Sambal(Chilipasta)
1 dl hackad persilja
Vitlökskrutonger och färska räkor till garnering

Gör så här
Hacka pumpaköttet, lök, vaniljstång och vitlök i småbitar. Fräs i olivolja och häll sedan på vinet. Låt vinet reducera till hälften och tillsätt sedan buljongen. Koka ihop soppan i ca 15min. Mixa soppan slät med crème fraiche och smaka av med sambal, salt och vitpeppar. Värm soppan men låt den inte koka. Innan servering rör du försiktigt ner den hackade persiljan.
Garnera med vitlökskrutonger och färska skalade räkor.

2. KARINS PUMPAPLÄTTAR
I Karin Franssons senaste bok hittade jag ett recept på pumpaplättar, har nästan kopierat detta. Men jag hade inte dinkel så jag tog vanligt vetemjöl och det blev pinje i stället för hackade pumpafrön. Borde väl ha använt pumpafröna från pumpan, men pinjenötter är så gott.

Ingredienser
1/2 kg potatis
1/2 kg pumpa
2 ägg
2 msk pinjenötter
4 msk mjöl
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar

Så här gör du
Riv potatis grovt.
Riv pumpakött grovt.
Hacka löken fint.
Pressa ur vätskan ur potatis och pumparivet.
Hacka persilja eller salvia fint.
Blanda potatis, pumpa, lök, pinjenötter och persilja/salvia med 2 ägg och 4 msk mjöl. Låt smeten stå en stund så att mjölet får svälla. Är smeten för rinnig  så ta lite mer mjöl. Stek raggmunkarna vackert gyllenbruna på var sida. Servera med rökt lax, yougurtsås med vitlök och persilja och en sallad.
Vill du lyxa så serverar du friterade salviablad till.

3. PUMPAPAJ
Pumpapaj låter ganska trist, men den här är  vacker och mycket luftigare än en vanlig paj. Men framför allt enormt smakfull. Jag hade bacon i, men har testat utan bacon också och i stället haft hackade valnötter. Funkar jättebra.

Ingredienser
Pajdeg till en form på 30 cm i diameter,
finns att köpa färdigt eller gör din egen.
1 pkt hackad bacon
1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
1/2 kilo pumpa
1/2 liter färska champinjoner
2 ägg
2 dl färskriven permasanost
Sambal (Chilipasta) efter smak

Så här gör du
Förgrädda ett pajskal.
Stek lök, hackad bacon, vitlök och champinjoner på låg värme.
Ugnsbaka 1/2 kilo pumpa i bitar, vilka du passerar när de mjuknat.
Blanda 2 ägg, 2 dl riven parmasanost, sambal efter smak, pumpapurén och lökfräset.
Salta och peppra.
Grädda i 180 grader i 40 minuter.
Mums!

2 comments to Den stora pumpaslakten