Arkiv

Kimchi

Jag har testat olika sätt att göra kimchi,  syrade grönsaker på koreanska och rätt hett.  Metoden fungerar jättebra, rullarna äter du hela eller skär upp.  Man kan till och med grilla uppskurna kimchirullar.

 

1

Du behöver ett salladskålshuvud (kinakål), vilket motsvarar ungefär 1 kg.  Skär bort den nedre,  grova delen av huvudet. Klyv huvudet i två delar. Blanda 2 l kallt vatten med 2 msk salt utan jod och lägg kålen i vattnet.

 

2

Lägg en tyngd på en tallrik så att salladskålen  kommer under vattenytan. Låt stå i två dygn så att kålen blir mjuk och att den går att rulla ihop till en dolme.

 

3

Du behöver också en daikonrättika (vit rättika),  socker, fisksås,  purjolök, vitlök,  salt och chiliflingor eller chili i pulverform.  Skala och riv rättikan fint, finhacka purjolöken, pressa vitlöken i en vitlökspress. Blanda socker,  salt, fisksås och chili efter smak i den rivna massan.  På bilden ser du  hur mycket  jag blandar i.

 

4

Rör om så att ingredienserna blandas ordentligt.

 

5

 

Lägg ut bladen på en skärbräda och lägg en klick av krydd/daikon-blandningen på varje blad.

 

6

Rulla ihop till fina dolmar.

 

7

Pressa ner rullarna i en glasburk med gummiring och  se till att de hamnar under vattenytan .  Räcker inte vattnet till så blanda en liter vatten med 1 msk salt och fyll på tills det täcker.  Låt glasburken stå två dagar i rumsvärme och ställ den sen i kylskåpet.  Färdigt efter en vecka.  Håller minst i två månader i kylskåp.

 

 

Comments are closed.